Gretchen Rubin – The Happiness Project

Sinds ongeveer een halfjaar ben ik me steeds meer gaan interesseren in persoonlijke ontwikkeling, ‘lifehacks’ (kleine verbeteringen die grote veranderingen aan kunnen brengen in je leven, bijvoorbeeld vroeg opstaan/to-dolijstjes bijhouden/een dankbaarheidsdagboekje bijhouden) en geluk. Zo rolde ik in de wondere wereld van de podcastst. ‘Oh, die oude meuk uit de tijd dat er nog geen Netflix was en je nog niet alles in beeld kon krijgen op YouTube?’ denk je nu misschien. Ja, podcasts stammen uit 2004 en zijn daarmee misschien niet het hipste medium, maar effectief zijn ze zeker. Ik luister ze als ik ga wandelen, naar of van school loop of als ga ik slapen (met als neveneffect dat ik vaak wel na tien minuten wegkukel)

Afijn, tijdens een zoektocht naar nieuwe kanalen stuitte ik op de The Happiness Project van Gretchen Rubin. De podcast is geheel gewijd aan de zoektocht van Gretchen naar geluk, en alle bijbehorende ups en downs. Ze vertelt bijvoorbeeld kleine anekdotes over haar dochters en haar man, en over de dingen die zij zich heeft gerealiseerd tijdens haar search for happiness. Toen bleek dat Gretchens kanaal gebaseerd was op haar in 2009 geschreven boek wist ik niet hoe snel ik het eBook moest downloaden. Ik vloog door het boek heen en ben er razend enthousiast over!

07ROUTINE3-jumbo.jpg

In het boek zijn Gretchens dochters kleuter en baby, inmiddels zijn ze al flink gegroeid. Bron

 

 

 

 

 

 

 

 

Het boek

Waarom? Omdat het leest als een soort sprookjes. In dagboekvorm. Gretchen woont in een rijke buurt in New York met haar succesvolle en lieve man en twee wolkjes van dochtertjes. Toch kriebelt er iets bij haar. Ze heeft niet het gevoel alsof ze zo gelukkig is als ze ‘zou moeten zijn’, gezien het feit dat het haar aan niets ontbreekt. Daarom besluit ze, met enigszins tegenzin van haar man Jamie (waarom is dat nou nodig? denkt hij) aan een plan die haar binnen een jaar meer geluk moet gaan brengen: het happiness project.

Elke maand neemt ze aan aantal resoluties op gebied van relaties, moederschap, sport, voeding, hobbies en mindset. Hierbij verdiept ze zich in talloze al verschenen boeken over geluk en komt ze achter verschillende splendid truths, waarvan bijvoorbeeld eentje  is: ‘Happiness is neither virtue nor pleasure nor this thing nor that, but simply growth. We are happy when we are growing’ van schrijver William Butler Yeast. Vooral toen ik dit las, dacht ik: inderdaad. Je kunt zulke leuke vrienden hebben, een fijne relatie en een goedlopende baan; als je geen stappen vooruit zet voel je je vaak niet gelukkig. Dan word je ongeduldig. Je geluk haal je voor een groot deel uit successen, of die nu op persoonlijk of op werkvlak zijn. Zelf kan ik bijvoorbeeld ook heel blij worden als ik een paar nieuwe Italiaanse woordjes heb geleerd, sneller heb gerend of als ik nieuwe mensen heb ontmoet. Het geeft me het gevoel alsof ik op de goede weg zit. Alsof er een beetje actie in mijn leven is.

Mijn eigen happiness project?

Het grappige aan dit boek is dat Gretchen eigenlijk niets nieuws vertelt. De grote wijsheden over geluk kennen we al een beetje. Positief denken, nieuwe dingen proberen, andere mensen helpen, tijd besteden aan jezelf. Toch weet Gretchen ze in een nieuw jasje te gieten door zichzelf te onderwerpen aan de twaalf resoluties, en in persoonlijke stijl te omschrijven hoe haar zoektocht naar geluk verloopt. Ook het feit dat ze research heeft gedaan naar andere zienswijzen en theorieën over geluk maken het boek nog interessanter (en lekker makkelijk: hoef ik die research zelf niet meer te doen). Niet alle voornemens die Gretchen heeft gesteld zijn van toepassing op mij (bijvoorbeeld meer tijd doorbrengen met mijn kinderen. Welke kinderen?), maar zij moedigt haar lezers dan ook aan om hun eigen happiness project te starten, met zaken die voor hen belangrijk zijn. Ik ga er zeker over nadenken!

Heb jij het boek The Happiness Project gelezen? Zo ja, wat vond je ervan? Ga je er zelf ook een starten?

(Ik zie trouwens dat Gretchen een halfjaar geleden een nieuw boek heeft uitgebracht: Better Than Before. Gelijk een nieuw boek dat op de stapel kan!)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s