Travel plans: Kroatië

Samen met mijn beste vriendinnetje zijn we zomerplannen aan het maken, en sinds we allebei verslaafd zijn geraakt aan Game of Thrones was de keuze al snel gemaakt: Kroatië! Waarom? De scènes in King’s Landing, een belangrijke plek in de tv-serie, zijn voor een groot deel opgenomen in de Kroatische stad Dubrovnik, in het zuidoosten van het land. Maar na wat research bleek Kroatië veel meer te bieden dan een filmset: er zijn lekkere en betaalbare restaurantjes, de mooiste natuurgebieden, stranden en architectuur.

Onze reis is nog niet helemaal uitgestippeld, maar het zal er ongeveer zo uit gaan zien: Drie dagen in de hoofdstad Zagreb, dan met de bus naar het Rijeka in het westen waar we een tijdje blijven, vervolgens een paar dagen in Split en tot slot een halve week in Dubrovnik. Uiteindelijk zijn we dus twee weken aan het reizen, en zullen we voornamelijk met de bus van stad naar stad gaan (aangezien je een busreis van vijf uur voor nog geen twintig euro kan maken). Bovendien gaan de bussen ook veel vaker dan de treinen. Ach, als ik m’n boeken en podcasts heb komt die tijd wel vol 😉

Maar om mezelf even lekker te maken, hier een mooie selectie van de plekken die we willen gaan bezoeken. Plus de highlights! 

Zagreb
De hoofdstad ligt in het noordelijkste puntje van Kroatië en huist 1 miljoen mensen, blablabla. Oké, de boeiende zaken: het is er een mengelmoesje van cultuur doordat het tussen Venetië, Wenen en Boedapest ligt (alledrie geweest en alledrie gave steden), er zijn veel restanten te vinden uit de Grieks-Romeinse oudheid, heel veel kerken (we houden van kerken) ennnn een bruisend nachtleven. Bovendien is het eten en drinken er, net als in de rest van Oost-Europa trouwens, een stuk goedkoper dan in de rest van Europa.

Rijeka
Een wat minder bekend stadje, maar daarmee zeker niet minder interessant. Hier is ruimte voor een koel zeebriesje, want de stad ligt aan zee. De haven is dan ook de meest toeristische plek van de stad, alle buzz vindt hier plaats. Voor cultuurliefhebbers is het een en al genieten hier, want de verspreid door de stad staan nog restanten van de 15e eeuwse stadsmuren, oude manuscripten en standbeelden.

Split
Nee, niet dit nieuwe film met James McAvoy en zijn 43 persoonlijkheden, maar een gaaf kustplaatsje in het westen,  een paar uur rijden van Rijeka. Het stikt er van de cultuur (toegegeven, het wordt nu een beetje saai): katherdralen, oude kelders, een Archeologisch Museum, stadsmuren en oude paleizen (met als pronkstuk het Diocletian’s Paleis). Maar als je al die oude meuk zat ben, kun je een tripje boeken naar Krka National Park. Iets wat zeker op onze to-do-list staat. Wees hier voor uw indrukwekkende nieuwe Facebook-omslagfoto’s.

Dubrovnik
Tadadadaaa… King’s Landing! Oké, minus een fijn staaltje CGI, maar toch. Voor de Game of Thrones-nerds: hier staat Cersei’s kasteel, de kerk die in een zekere aflevering in vlammen opgaat en de soms hilarische gesprekken tussen Tyrion en Varys vonden plaats in de smalle straatjes van de eeuwenoude stad. Misschien dat we ons ego opzij gaan zetten en als een ware toerist een tour gaan doen? Waarschijnlijk wel…
Maar behalve het decor van een goed bekeken tv-serie is de stad op zichzelf ook indrukwekkend. Je zou ‘m de ‘Parel van de Adriatische Zee’ kunnen noemen (oké, dat heb ik niet zelf bedacht). De stad staat vol middeleeuwse monumenten, gezellige barretjes, pleintjes en kerken.

We kijken er onwijs naar uit om weer een avontuurtje aan te gaan en nieuwe plekken te ontdekken. De reis zal plaatsvinden in juli, dus als ik thuis ben volgt er een uitgebreid reisverslag 🙂 En tot die tijd zal ik af en toe een update doen over de accomodaties die we geboekt hebben en de dingen die we willen gaan ondernemen.

Liefs!

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s