Mijn favoriete podcasts #1

Ik ben een fervente podcastluisteraar. Ongeveer een jaar geleden ontdekte ik ze (ze bestaan overigens al sinds 1980) en sindsdien ben ik hooked. Het zit namelijk zo: mensen praten over van alles. De kans is groot dat datgene waar jij geïnteresseerd in bent, ooit tot in detail is besproken door anderen en in podcastvorm is gegoten. En zo leer je nog eens wat. Bovendien kun je podcast altijd en overal luisteren: op de fiets, wandelend, in de trein, tijdens het ontbijt. De onderwerpen waarover ik graag luister lopen uiteen, maar zitten vooral in het happiness/gezondheid/persoonlijke ontwikkeling/levensvisies-hoekje. Vandaag zet ik een paar van mijn favorieten op een rijtje. 

600x600bb

The Joe Rogan Experience
Joe Rogan is een mixed martial arts-vechter en komiek in Amerika, en schuift een paar keer per week met ’s werelds interessantste ondernemers, sporters, acteurs, comedians en what not, aan tafel om over werkelijk alles te praten. Maar vergis je niet, het is geen slap ge-ouwehoer. Vaak gaan gesprekken over politieke kwesties, psychedelische drugs, het menselijk bewustzijn, vrije wil, het kapitalisme en de zin van het leven. Aangezien de podcasts nooit korter zijn dan twee uur, kun je wel spreken van een ‘experience’. Al kun je vrij makkelijk in tunen in een gesprek en hoef je niet alles van begin tot eind aandachtig te luisteren.

eindbazen-smal

Eindbazen
De Nederlandse tegenhanger van Joe Rogan zijn de Eindbazen, oftewel Wiggert Meerman en Michiel Vos. De twee heren weten ook telkens interessante personen te strikken. En ze komen vanuit allerlei hoeken: het bedrijfsleven, de universiteit, technologische wereld, de entertainmentindustrie. Ook deze gesprekken gaan lekker diep: hoe wenselijk is de Westerse levensfilosofie? Hebben we eigenlijk wel een ‘ik-persoon’, of wordt alles wat we doen aangestuurd door onze hersenen? Wat doen al onze negatieve gedachtes met ons? Wat zijn de effecten van Ayahuasca? En natuurlijk is er ook genoeg ruimte voor humor en soms wat nutteloos geklets. Al met al een leerzame podcast!

download-1

Podcast over Media
Deze podcast wordt naar mijn zin veel te weinig geüpdate: de maandelijkse podcast van Blendle- bedenker en internetondernemer Alexander Klöpping en Ernst-Jan Pfauth, voormalige hoofdredacteur van digitaal NRC Handelsblad en nu mede-oprichter en uitgever van de krant De Correspondent. Ikzelf ben nieuwsgierig naar alle ontwikkelingen binnen het media-landschap: van de nieuwe lay-out van NPO Gemist tot de pratende Google-paal die iedereen binnen nu en vijf jaar in zijn huiskamer heeft staan. Toegegeven, de podcast heeft een ietwat suffe naam (maar hij dekt wel de lading) en een lelijk logo (maar dit is expres zo kneuterig gemaakt, als ware het een podcast uit 2004), maar voor media-enthousiasten is dit een must listen! 

download

Leven zonder Stress
Valt het op dat ik de laatste tijd steeds meer van de Nederlandse podcasts bent? Het voelt alsof ik een keukenkaste ontdekt heb vol snoep waarvan ik eerst niet af wist, haha. Deze podcast, van radio DJ Patrick Kicken, is van een wat spiritueler kaliber. De afleveringen gaan over het menselijk (zelf)bewustzijn, meditatie, non-dualiteit, relaties, verwachtingen, het boeddhisme en bieden hele interessante zienswijzen om naar de wereld te kijken. Soms vind ik het iets te flowy en vaag, maar er zijn genoeg afleveringen waarin praktische tips worden gegeven om met het leven om te gaan.

popculturehour

Pop Culture Radio Hour
Deze NPR-podcast vind ik heerlijk om te luisteren als ik eens geen zin heb in alle diepe praat, en eens wat oppervlakkiger wil luisteren naar alles wat met popcultuur te maken heeft. In deze podcast worden films tot in detail gerecenseerd, worden awardshows besproken, nieuwe acteurs geïntroduceerd, you name it. De afleveringen duren rond de veertig minuten, dus prima voor een gemiddelde treinreis voor mij van en naar Amsterdam.

Dit zijn lang niet alle podcasts waarop ik mezelf geabonneerd heb; binnenkort kom ik met een nieuwe greep verslavend luistervoer.

Liefs!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s