Lunchen in Leiden

Ik woon in Leiden en I love it. Hoewel ik een aantal jaar geleden niet kon wachten tot ik naar Amsterdam kon verhuizen, ben ik daar nu wel van teruggekomen. Na een dagje in onze hoofdstad ben ik altijd weer blij als ik terug kan komen naar het gemoedelijke Leiden, waar ook dat stadse sfeertje heerst maar dan met iets minder chaos en tumult. Bovendien is het een soort klein Amsterdam, minus het Leidseplein en alle leuke kroegjes. Hier immers zijn ook grachten, kleine kronkelige steegjes en cafeetjes waar je kunt er erg lekker lunchen. Hier een kleine selectie. 

 

Burgerzaken
Hier zat ik vorige week met een goede vriendin nog voor mijn verjaardag. Ik kan me herinneren dat ik er als 13-jarige met mijn beste vriendinnetje heen ging om voor het eerst samen te lunchen in de stad, en er even later beduusd weer uitkwamen. Na een Ice Tea te hebben gedronken. Ze hadden ‘niets normaals op het menu’ staan, was toen onze reden. We wilden gewoon een pannenkoek, ja! Maar een pannenkoek kan je hier niet vinden. Nu mijn smaakpapillen zijn geëvolueerd naar volwassen niveau, kan ik hier wel genieten. De bediening is vriendelijk, het cafeetje ziet er knus en robuust uit door al dat hout, en je hebt er bijzondere broodjes. Bijvoorbeeld notenbrood met parmaham en truffelcroutons! Of brood met rilette van gerookte makreel met bundelzwammetjes en knolselderij. Naar Burgerzaken ga je als je eens iets anders wilt, en nog wel binnen een fijn budget wilt blijven.

photo

Jeanpagne
Niet lang na het Burgerzaken-avontuur ging ik weer lunchen buiten de deur: ditmaal met mijn broer, onze vader en zijn vriendin. Het was supergezellig (kijken hoe de oudere garde struggelt met Siri blijft vermakelijk) en de ober maakte die gezelligheid helemaal af. Je kon wel merken dat hij waarschijnlijk wat vlieguren heeft gemaakt in de horeca, want hij voelde precies aan wanneer hij langs kon komen en wanneer het niet nodig was. Daarbij is het eten er heel erg betaalbaar en lékker! We hadden alle vier een wrap met gerookte zalm of kip (niet erg origineel, het viel me ook tegen van onszelf) maar de kaart biedt nog veel meer keuze. Goed belegde broodjes, tarte flambée (een soort pizza’s) en soepjes. Ik ga hier zeker eens de dinerkaart uittesten!

20160726-124909-largejpg

Vooraf en Toe
Ik ga al naar Vooraf en Toe sinds ik ‘lunch’ kan zeggen. Altijd als ik met mijn moeder over de markt struinde op de zaterdagmiddag streken we hier neer voor een kopje koffie en een broodje tonijnsalade. Vooral in de vensterbank is het leuk vertoeven met de marktgekte die zich voor het raam afspeelt en een stapel tijdschriften voor je neus. In de zomer is het terras op de boot geopend en ook dat is beslist geen straf. Plus: de kaart. Die is zeker niet mis. De gerechten zijn misschien niet heel verrassend en origineel, maar wat er wordt gemaakt is heel erg lekker en zeker zijn geld waard. Daarbij is dit ook een kunstlokaal, dus hangen er gezellige schilderijtjes aan de muur en zit het er vol met vaste klanten, wat een knusse en saamhorige sfeer oplevert. Nu ik dit zo schrijf besef ik me dat ik snel weer een keertje moet gaan!

 

Restaurant+Dende+Leiden+2014+–+Ambiance%2Fsfeer.jpeg

Dende
Dit lunchtentje/restaurant mag zeker niet ontbreken in de lijst. Ik ben hier geweest met iedereen die ik aardig vind, simpelweg omdat dit een goede plek is om lekker te kletsen. Vooral als het knusse bankje voorin vrij is, raad ik je aan om daar te zitten. Daarbij hebben ze echt een hele uitgebreide lunchkaart. Niks geen tosti Hawaï of broodje oude kaas, maar een uiteenlopend assortiment van wraps, clubsandwiches, broodjes uit de oven en omeletten en uitsmijters. De bediening is heel vriendelijk, de zaak ziet er strak en fris uit en ’s zomers is het terras lekker om op te loungen. Mocht je nog wat geld overhebben in een oude sok, dan is de kunst die aan de muur hangt en tevens te koop is misschien interessant.

nice-place

Bagels & Beans
Oké, oké, ik weet het: Leiden is zeker niet de enige plek waar de bagelkoning zich heeft gevestigd. Maar deze is wel van flink formaat (die op Maarsmansteeg heeft nog een verdieping boven) en is bovendien al-tijd gezellig. Dat kan een minpuntje voor je zijn, als je meer het type ik-kom-hier-voor-m’n-rust, maar dan is het filiaal op de Haarlemmerstraat ook een optie: een rustigere locatie en iets meer laid back. Ik probeer mijn blik te verbreiden op lunchgebied en minder eenkennig te zijn, maar kom toch vaak weer uit bij de Bagels omdat de broodjes altijd lekker zijn, de prijzen betaalbaar en de bediening vriendelijk en jong (ze hebben er nog zin in, zeg maar).

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s