Waarom (500) Days of Summer geweldig is

Ik weet het nog als de dag van gisteren: het was een druilerige dag ergens in 2012/2013, en ik zat te surfen op het wonderlijke wereldwijde web toen ik besloot een nieuwe film te kijken. Ik had wel zin in iets vernieuwends, iets anders dan The Notebook of Titanic. Maar het moest wel romantisch blijven, want ik sleet mijn dagen fantaserend over mijn crushes en wachtend op mijn prins op het witte paard, dus films die de liefde vieren (of onderuit helpen) vond (en vind ik nog steeds) prachtig. En zo kwam het dus dat ik de film 500 Days Of Summer ontdekte. 

Het verhaal
De film gaat over Tom Hansen, een romantische ansichtkaartenbedenker die eigenlijk een architectencarrière aspireert. Op een bedrijfsfeestje ontmoet hij de dromerige Summer en hij is op slag verliefd op deze pixie dream girl, die je toch wel de filmhipster van 2009 zou kunnen noemen. Ze luistert het liefst naar The Smiths en kleedt zich ware het het 1954. Tom zelf kan er ook wat van: zijn favoriete film is The Graduation en sindsdien heeft een nogal verknipt beeld van de liefde gekregen. Hij gelooft dat ‘de ware’ ergens out there is, en dat, zodra hij haar heeft ontmoet, zijn leven compleet is en hij zich nooit meer ellendig zal voelen. Summer bekijkt de zaken sinds de scheiding van haar ouders wat realistischer en is meer van het casual daten. Tom wil Summer zo graag dat hij al haar signalen om het ‘wat rustiger aan te doen’ negeert en uiteindelijk grandioos gekwetst wordt. De film switcht tussen verschillende momenten in Tom’ en Summers relatie/verhouding, die uiteindelijk 500 dagen heeft mogen duren.

Waarom is deze film geweldig? A number of reasons…
☼ De keuze voor een niet-chronologische vertelling is wat verfrissend in de filmwereld. Oké, Tarantino doet het ook. Maar in het romcom-genre voegt het echt wat toe.
☼ Het is leuk om te zien dat het nu eens niet het meisje is dat als een irreëel Disney-prinsesje achter de jongen aanhobbelt, maar de jongen. De film doorbreekt het heersende idee dat meisjes niet open kunnen staan voor een casual relatie en gelijk in het huwelijksbootje willen stappen
☼Joseph Gordon-Levitt (Tom) en Zooey Deschanel (Summer) hebben een hele fijne chemie die je niet ontgaat tijdens de film. De twee kennen elkaar ook al langer van de set van Manic (2001) waarop ze samen twee emotioneel labiele tieners speelden.
☼ De film heeft een heerlijke vibe met een dunne scheidslijn tussen realiteit en een fantasiewereld. Als Tom voor het eerst seks heeft gehad met Summer, barst hij namelijk uit in dit ensemble.    En ook de vergelijkingsscène tussen hoe Tom hoopt dat zijn avond met Summer zal verlopen en hoe het werkelijk gaat, is tearjerking.
☼ De vormgeving van de film vind ik prachtig.


☼ De film heeft een realistische boodschap: liefde is niet perfect, en je kunt mensen niet verliefd laten worden op jou. Blijven wachten en hopen is dan ook geen groot romantisch gebaar, maar gewoon dom. Je gaat gekwetst worden. En ben je gekwetst, dan heeft het ook geen zin alles eindeloos te gaan analyseren, zoals Tom dat doet. Je helpt jezelf enkel dieper de put in, en soms krijg je gewoon geen antwoord op al je vragen. Je moet zelf verder gaan met je leven, niemand moet je daar toestemming voor geven.
☼ De film zit vol fijne muziek van Hall & Oates, Regina Spektor en Zooey’s eigen band She & Him.
☼ De film geeft me veel originele date-inspiratie. Samen gezinnetje spelen in IKEA-keukens, architectuur bekijken (al moet ik dan helaas faken dat ik er verstand van heb), dwalen door stoffige vinylplatenwinkels.

Nu ik zelf een vriendje heb heeft de film nog een specialer plekje in mijn hart. Zelf zijn we namelijk 525 dagen bij elkaar, wat betekent dat ik het cruciale 500 dagen-punt (de nieuwe seven year itch) hebben overleefd. Zou er dan toch ware liefde bestaan? 😉

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s