Where to eat #2: Praag

Na Berlijn vertrokken we om 09:00 met de trein naar Praag. Een stad waar we beiden nog nooit waren geweest, maar zoveel goeds over hadden gehoord dat het wel te gek moest zijn. De stad was zeker mooi: het had een hele authentieke feel. Hoewel de stad rijk is aan historie en imposante gebouwen, zijn er ook veel hippere tentjes te vinden in de Tsjechische hoofdstad. Lou en ik logeerden in een Airbnb-huis in de wijk Karlín, en wij zijn daar dan ook een keertje uiteten gegaan. Vervolgens hebben we een keertje zelf gekookt en hebben we nog eens buiten de deur geluncht en een taartje gegeten. En er zaten best wat aanraders tussen!


 

Podolka Karlin 

12322451_1492658737730398_212564340055117105_o

Bron

Onze host Stefan had een boekje gemaakt met de fijnste plekjes in de buurt, en hij raadde dit restaurant aan. Dus wij zaten met ons goede gedrag diezelfde avond nog op het terras.

Allereerst: het personeel. Het kan aan ons hebben gelegen, maar de ober die ons hielp had iets hautains over zich heen. Alsof hij ons niet helemaal serieus nam. Elke keer als ik een vraag stelde over de menukaart keek hij me aan alsof ik van een andere planeet kwam. Hierdoor werd ik een beetje nerveus en giechelig, wat resulteerde in een avond slappe lach elke keer als de beste man aan kwam lopen. Er was iets waardoor we elkaar gewoon niet helemaal begrepen, ookal deden we waarschijnlijk allebei ons best. Het feit dat we in de wijk minder toeristen kwamen dan in de binnenstad van Praag zal er ook wel mee te maken hebben gehad: ze waren Engels misschien niet gewend.

Dit was echter niet vervelend, wij hebben er de hele avond om gelachen. De klapper kwam toch wel toen we maar een schatting maakten van de fooi, en hem dus (onbedoeld) veels te veel fooi bleken te hebben gegeven. Je begrijpt, de hele avond lagen we dubbel om de situatie.

Dan het eten: de menukaart is best anders dan anders. Een beetje hippig, cool, hoe je het wilt noemen. Dit komt ook overeen met de uitstraling van het restaurantje, want deze is ook wel on fleek. Ze serveren ontbijt, lunch en diner. Ze hebben ‘gewone’ gerechten als pasta en pizza, maar serveren ook veel gluten- en lactosevrije opties.

Ik bestelde iets met lamsvlees met aardappelpuree, rucola, selderij en tzatziki. Mijn vriendin had een pastramisalade met wortel en zwarte olijven. Het eten was bovengemiddeld lekker, en ook aardig betaalbaar. Al is alles in Tsjechië betaalbaar; je kunt daar in een sterrenrestaurant eten voor dertig euro de man. Maar ondanks het ongemakkelijke contact met de ober, zou ik deze plek zeker aanraden!

Adres: Šaldova 466/34, 186 00 Praha 8-Karlín, Tsjechië

Proti Proudu

Bron linkerfoto

Oké, mensen: hier hebben ze de LEKKERSTE CARROT CAKE OOIT! Nou eet ik nooit zo vaak worteltaart en zou ik mezelf geen kenner noemen, maar ik weet wanneer mijn smaakpapillen klaarkomen. En dit was zo’n moment. Dit gezellige koffiebarretje met Pinterest-waardig interieur wordt gerund door hele aardige mensen (de serveerster die ons hielp was heel lief!) en is erg betaalbaar. We lunchten hier met een broodje; ik had een BLET (BLT met een gebakken ei erbij), mijn vriendin had een broodje met prosciutto, rucola en kaas. De sandwiches worden, lekker hipster, geserveerd op robuuste houten planken. Je kunt flinke porties verwachten. Toch ging het vreetfestijn dus nog even door met de carrotcake die we deelden. Echt, go and try this people! 

Adres: Březinova 471/22, Karlín, 186 00 Praha 8, Tsjechië

Trdelniks

 

Bron rechterfoto

Niet een restaurant, maar een traditioneel Tsjechische lekkernij die je op elke hoek van de straat wel kan vinden: trdelnik. Ze doen een beetje denken aan wentelteefjes qua smaak: die bestaan immers ook uit bloem, suiker en kaneel. Het ziet er heerlijk uit omd de trdelnik’s (bekt lekker, hè?) zo aan het spit goudbruin te zien worden, en ook al was het al bijna etenstijd: we besloten toch nog zo’n ding in onze kanus te duwen. Welja, doe er ook maar een toef vanille-ijs in. Wisten wij veel dat ze enorm zijn. Met veel bloed, zweet en tranen heb ik mijne naar binnen gewerkt (lekker waren ze wel).

Als je eens in Tsjechië bent moet er zeker eentje proberen. Als Hollander zul je deze pannenkoek-achtige deegballen wel waarderen! De prijs valt ook mee; vaak kosten ze zo’n drie á vier euro.

We hebben in onze tweede stad wat minder buiten de deur gegeten dan in Berlijn, want we wilden het toch wat zuinig aan doen. Dat gaat vanzelf wel, als je je bedenkt dat je nog tweeënhalve week moet leven van je geld 😉 Maar Praag is een perfecte stad als je on a budget bent. Je hebt er veel goede tentjes met een heerlijke menukaart voor een prikkie, mits je een beetje de buitenwijken opzoekt. Maar dit geldt voor alle grote steden.

Volgende keer deel ik de lekkerste eet- en drinkplekjes van Bratislava en Boedapest!

Ben je weleens in Praag geweest? Welke plekken/gerechten raad jij anderen aan om echt te bezoeken?

 

 

 

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s