Was ik dat?!

Ze zeggen toch weleens dat niets zo veranderlijk is als de mens? Nou, amen to that! Ik speurde laatst wat rond op mijn MacBook voor oude schrijfseltjes. Kan ik mezelf lekker uitlachen over watvoor onzin ik schreef, en vooral de serieuze ondertoon die er ik mijn stukje school. Niet dat ik had gewild dat ik ze niet had geschreven, want ook de suffe schrijfsels die horen bij jou. Ik denk dat je als persoon nooit helemaal af bent. Je past je immers altijd aan naar de omstandigheden in je leven en wordt vooral gevormd door de mensen en ervaringen in je omgeving, denk ik. Ik ben dan ook de laatste die zal zeggen dat ik me niet kan vóórstellen dat ik dit ooit heb geschreven, want destijds dacht ik er serieus zo over na. Maar toch lees ik onderstaand stuk enigszins gniffelend terug, terwijl ik denk: hoe anders kan een persoon in twee jaar tijd veranderen?

30 november 2014 (ik zat toen in de vijfde klas)

Aan het begin van het jaar vul je geregeld een vragenlijstje in voor je mentor met jouw favoriete bezigheden, want het is van groot belang dat jouw mentor weet waar jij je op een druilerige zondagmiddag zoal mee vermaakt. Ik vul eigenlijk al braaf sinds de eerste klas de ‘veelvoorkomende’ hobbies in. Je kent ze wel. Dingen waarvan je zegt dat ze je lust en je leven zijn, maar eigenlijk zijn ze niet meer dan ‘gewoon oké’. In mijn geval is dat hardlopen, koken, lezen, schrijven. Als ik dit opschrijf, kom ik heel intelligent over. Alsof ik dagelijks literaire werken lees, zeg maar. Nou kijk, het zit dus zo. Hardlopen doe ik hoogstens drie keer per week, om de enkele reden dat ik anders stikchagrijnig word en iedereen om me heen wil slaan. Het is wel lekker hoor, een halfuurtje hobbelen met agressieve 50 Cent-muziek (Nigga’s in Paris, hahaha!) maar helemaal euforisch van de endorfines thuiskomen? Neuh…

Koken. Ook zoiets dat ik drie maanden vol overgave deed, totdat ik er achter kwam dat het schoonmaken van de grillpan meer moeite kost dan het grillen van een aubergine. En dat moment dat er een gat in het pak bloem zat en ik tot ’s avonds laat korreltjes bloem tussen de keukentegels uit zat te blazen. Of toen ik mezelf en mijn pijngrens voor de zoveelste keer overschatte en dacht de ovenschaal wel eventjes zonder handschoenen uit de oven te kunnen halen. En ik weet best dat dit allemaal komt doordat ik ongeduldig, onzorgvuldig en onhandig ben, maar zodra ik mijn hele persoonlijkheid moet gaan veranderen om iets te kunnen doen, haak ik af. Je begrijp dat breien niet mijn favoriete bezigheid is. Ik heb het één keer geprobeerd, maar het wol bevond zich overal door de kamer, behalve aan de breinaalden. En ik, ik was niet meer dan een hoopje frustratie.

En lezen en schrijven? Ja, op papier klinkt het wel mooi. Maar de enige keer dat ik voor de lol een boek opensla is op vakantie. Dan lees ik vijf pagina’s en raak ik afgeleid. Hé, een vogel. Hé, een knappe jongen. Hé, de zee. En schrijven doe ik ook maar omdat ik er later (liefst veel) geld wil mee verdienen en ik het allemaal daarom wel moet blijven oefenen. Geen ervaring staat ook weer zo lullig op je CV. Maar ik doe het eigenlijk alleen als ik verder helemaal niets te doen heb. En met Netflix tussen je X Box-applicaties is er eigenlijk altijd wel wat te doen. Niet dat ik schrijven niet leuk vind, maar wat heb je aan een leeg Word-document als er nieuwe Suits-afleveringen te zien zijn?

Ik vind bovenstaande allemaal wel leuk en ik geniet er heus wel van, maar ik doe ze meer uit gewoonte dan dat ik er echt oprecht gelukkig van word. Dus ik heb besloten mijn net-niet-hobbies voorgoed af te zweren en gewoon eerlijk uit te komen voor mijn rare hobbies. Wat ik écht helemaal geweldig vind om te doen. Een leven zonder de volgende dingen zit er gewoonweg niet in voor mij:

 

  1. Boodschappen doen. Ja, lach me maar uit. Maar niets is chiller dan met een paar tientjes op zak door de Albert Heijn te struinen. En omdat ik nog steeds niet weet hoe de nieuwe Albert Heijn in de buurt is ingedeeld, loop ik rustig drie keer het hele filiaal door. Die blik die de bananenjongen me toewerpt als ik voor de vijfde keer in tien minuten tussen de bananen sta te graaien op zoek naar dat ene perfecte exemplaar. Alleen daarvoor vind ik het al leuk. En dan heb ik het nog niet gehad over alle soorten muesli met elkaar te vergelijken, ontdekken van allerlei soorten rijstwafels (quinoawafels, ze bestaan!), en een kwartier lang alle tijdschriften doorspitten. Als het niet sociaal onaangepast gedrag zou zijn, zou ik een tentje opzetten voor de Albert Heijn en er elke dag de tijd van mijn leven hebben
  2. Deze is alleen herkenbaar voor de sociaal gebrekkige onder ons: op YouTube voor de lol alle filmpjes van Jort Geschiedenis kijken, vooral die over de renaissance. Ik herhaal: Voor. De. Lol. O ja, of kookfilmpjes kijken. Om de een of andere reden kunnen sommige mensen een komkommer snijden alsof het niets is. En ik kan uren kijken naar hoe iemand cakebeslag maakt en dit dan in zo’n cakevorm giet zonder te morsen. Niet alleen onvoorstelbaar voor mij, maar ook reuze-fascinerend.
  3. Nu het winter wordt en naar buiten gaan het minst aantrekkelijke ooit is geworden, verschuift deze hobby even naar de achtergrond. Maar als het een warme zomeravond is, doe ik niets liever dan met een iPod vol zoete John Legend-muziek naar de stad lopen, de hele stad doorlopen, zonder verder doel of zo, en dan weer naar huis te gaan. Het wordt een beetje ongemakkelijk als mensen die je kent vragen waar je naartoe gaat en je dan ‘nou, nergens heen, eigenlijk’ moet zeggen (zeker als zich dit meerdere keren per week voordoet), maar als je eenmaal over die drempel heen bent is dit het geweldigste ooit. Let’s go to the park… I wanna kiss you underneath the stars. Lalala.
  4. Gaat eigenlijk heel goed samen met boodschappen doen. Maar eten is gewoon lekker en alles wat lekker is moet je zo veel mogelijk doen, denk ik dan. Hetzelfde geldt dus voor douchen, knuffelen, zoenen, thee drinken, ’s avonds op hoge hakken playbacken op Beyoncé-nummers en heel hard in je kussen gillen als het je even niet mee zit. Alles waar gelukkig makende stofjes van vrijkomen doe ik het liefst zo vaak mogelijk. Eigenlijk wel heel logisch, als ik dit zo schrijf. Maar van boeken lezen word ik niet supergelukkig. Van een hele bak aardbeien dan weer wel. En wie wordt er nou niet vrolijk van Beyoncé?

Dus als ik volgend jaar naar de zesde ga, en ik weer het bekende ‘wie ben ik?’-vragenlijstje in moet vullen, schrijf ik lekker bovenstaande ‘hobbies’ op. Ik word misschien voor gek verklaard, maar who cares? Kom lekker uit voor je rare bezigheden, ze maken je interessant. En raar. Maar vooral interessant, echt waar!


Oké, first things first. Ik vond koken niet echt leuk? Ik vind het geweldig! Het zal wel mee hebben geholpen dat ik langzamerhand trucjes ben gaan leren om niet eens grote teringzooi van de keuken te maken. Het verhoogt het plezier in culinaire activiteiten als je vervolgens niet een uur een grillpan aan het schrobben bent, dat zeker. Wat ook helpt is dat ik er geen wedstrijd met mezelf meer van maak. Vroeger wilde ik allemaal ingewikkelde, hypergezonde recepten maken als bewijs aan mezelf of aan anderen dat dit echt ‘mijn ding’ was. Die druk verlaagt de lol die je erin hebt, omdat het plotseling als werk aanvoelt. En alles waar je druk en dwang achter zegt verliest zijn glans. In de afgelopen jaar heb ik veel minder gekookt, maar als ik zin had om nieuwe recepten uit te proberen deed ik dat. Dat gaat ook op voor hardlopen: vlak na dit stukje kapte ik anderhalf jaar met rennen, en nu doe ik het weer vijf maanden en vind ik het heerlijk. En ik was zachter voor mezelf als het een keer niet zo uitpakte als gehoopt, dat scheelt vaak ook wel.

En dan het tweede: ik hield ook niet oprecht van schrijven en lezen, maar deed het omdat ik er later ‘het liefst veel geld mee zou verdienen’. Ha. ha. ha. Als dat echt mijn motief was kon ik beter economie of bedrijskunde gaan doen en lekker accountant worden, of zo. Het ding aan schrijven is juist dat je er het beste nul verwachtingen aan moet hangen, maar het gewoon lekker moet doen omdat je het leuk vindt en je het nodig hebt om je hart te luchten. Maar met schrijven was het eigenlijk hetzelfde verhaal als met koken: ik had een soort identiteit om mezelf heengemaakt, dat ik dat meisje was dat goede beschouwingen schreef bij Nederlands en er later ook werk in zou vinden. Nog steeds lijkt het me fantastisch als ik later rond kan komen van verhaaltjes schrijven, maar er zijn nog zoveel andere dingen die ook het ontdekken waard zijn.

Hetzelfde geldt ook voor lezen: sinds ik de druk van deze activiteiten af heb gehaald en ze niet meer met mij als persoon ben gaan identificeren, begon ik ze juist leuker te vinden en deed ik het veel meer. Zo heb ik afgelopen zomer 18 boeken uitgelezen op mijn eReader. Laat je iets los, dan komt het juist dichterbij. Zo gek.

Over het onderste lijstje denk ik nog steeds hetzelfde: boodschappen doen vind ik te gek, doelloos rondlopen doe ik maar al te graag (niet meer met John Legend trouwens, die is dan weer uit mijn systeem). YouTube-filmpjes van Jort Geschiedenis heb ik sinds mijn examens nooooit meer voor de lol bekeken, en van kookfilmpjes word ik ongeduldig.

Oh, en over dat eten: dat noem ik liever geen hobby (dat klinkt een beetje obees) maar dat is het natuurlijk wel. Dus.

Conclusie: schrijven, lezen en koken zijn wel degelijk dingen die ik oprecht leuk vind en doe voor mijn eigen plezier, alleen vanaf het moment dat ik ze ging doen ‘omdat Anne dat nou eenmaal deed’ begon ik ze te verafschuwen. Wijze les: niets is vast, neem het jezelf niet kwalijk als je dingen die je zag als ‘jouw identiteit’ toch niet meer zo leuk vindt. Geef jezelf de ruimte om andere dingen te doen, als het terugkomt komt het vanzelf wel. En zo niet, dan niet. Alles is maar relatief. Over twee jaar zal ik dit stukje ook teruglezen, en mezelf misschien niet meer herkennen. En dat is oké.

Oh, en nog even wat emotionele citaten (huiliehuilie-quotes, zoals ik ze graag noem)

 

Liefs!

 

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s